Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki. Toimivuus tarkoittaa etenkin sujuvaa arkea. Digitalisaation avulla kaupunki aikoo kehittää palveluja, jotka ennakoivat helsinkiläisten tarpeita ja vastaavat niihin aiempaa henkilökohtaisemmin.

Asukkaat nousevat entistä paremmin palveluiden suunnittelun keskipisteeseen. Myös kaupungin keräämää dataa halutaan hyödyntää päätösten nopeuttamiseen.

Helsinki on aloittanut tänä vuonna useita kunnianhimoisia digitalisaation hankkeita. Ne pistävät liikkeelle joukon muutoksia, jotka liittyvät sekä uusiin teknologioihin että kaupungin kehittämisen kulttuuriin, organisaatioon, johtamiseen ja henkilöstön osaamiseen.

Miltä digitaalinen Helsinki näyttää?

Digitalisaation mahdollisuudet avautuvat ehkä parhaiten esimerkkien kautta. Esimerkiksi tätä on sujuva arki lähitulevaisuuden digitalisoituvassa Helsingissä:

  • Kaupunki ehdottaa pienille koululaisille sopivaa esiopetuspaikkaa, eikä vanhempien tarvitse enää hakea sitä erikseen.
  • Kaupunki tunnistaa terveystietojen perusteella riskiryhmiin kuuluvia ja kutsuu heitä tarkastuksiin.
  • Osallistuvassa budjetoinnissa kaupunkilaiset ideoivat ja valitsevat suunnitelmia, jotka kaupunki toteuttaa.
  • Kaavoituksen ja liikennesuunnitteluun päätöksiä voidaan visualisoida ja testata kaupungin virtuaalisen mallin avulla.

Palvelut silloin kun tarvitsen – luelisää esitteestä ja digitalisaation kotisivuilta

Kaupungin digitalisaation tavoitteisiin voi nyt tutustua ensi kertaa tiiviissä muodossa kaupungin digitalisaation esitteestä (pdf).

Digitalisaation etenemistä Helsingissä voi myös seurata digi.hel.fi-sivustolta, jonne kootaan Helsingin kaupungin digikehittämistä käsittelevät uutiset, tapahtumat, tavoitteet ja käytännön teot. Sivuilla kerrotaan myös, kuinka digitalisaatio vaikuttaa sinuun, jos olet asukas, yrittäjä tai vaikka kaupungin työntekijä.

Helsinki ei ole tällä tiellä yksin. Kaupunki tekee kiinteää yhteistyötä muun muassa New Yorkin ja Lontoon kaupunkien kanssa hyödyntääkseen tekoälyn, avoimen datan ja digitaalisten innovaatioiden mahdollisuuksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Seuraa Helsingin digitalisaation etenemistä osoitteessa digi.hel.fi ja keskustele Twitterissä asiasanalla #digihelsinki.