Helsinki tarjoaa jatkossa eskari-ikää lähestyvälle lapselle ja häneen huoltajalleen sopivan esikoulupaikan ilman hakemusta. Täytettäviä lomakkeita? 0. Puheluja päiväkotiin? 0. Huoltaja saa jatkossa kaupungilta tekstarin, johon vastaamalla paikan voi ottaa vastaan. Näin toimii uusi digitaalinen Helsinki.

Helsingin esiopetusikäisistä eli 6-vuotiaista lapsista yli 90 prosenttia on jo kaupungin varhaiskasvatuksessa ja heidän tietonsa ovat siten kaupungin tietojärjestelmässä. Kaupungilla olevan datan hyödyntäminen mahdollistaakin 7.1. alkavan Helsingin kaupungin kokeilun, jossa esiopetuspaikkaa tarjotaan lapselle ja hänen huoltajalleen ilman erillistä hakua. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esiopetusikäisen lapsen huoltaja saa ehdotuksen sopivasta esiopetuspaikasta tekstiviestillä. 

Esiopetuspaikanvastaanottamista tekstarilla testataan kahdella varhaiskasvatusalueella

Helsinki haluaa olla maailman toimivin kaupunki ja parhaiten digitalisaatiota hyödyntävä kaupunki. Toimivuus tarkoittaa sitä, että kaupunki osaa ennakoida asukkaidensa palvelutarpeita. Tavoitteena on helpottaa helsinkiläisten arkea.

Ennakoiden tarjottavaa esiopetuspaikkaa testataan tammikuussa 2020 kahdella eri varhaiskasvatusalueella eri puolilla Helsinkiä. Kaupunginosat, joista varhaiskasvatusalueet koostuvat, ovat Kulosaari, Herttoniemi ja Laajasalo sekä Malminkartano, Kannelmäki, Hakuninmaa, Maununneva, Kuninkaantammi ja Länsi- ja Itä-Pakilat sekä Maunula, Tuomarinkylä, Torpparinmäki ja Oulunkylä. Esiopetuspaikkaa tarjotaan niille huoltajille, joiden kotiosoite on mainituilla pilottialueilla. Pilotti koskee vain suomenkielistä varhaiskasvatusta.

Jos kokeilu onnistuu, on jatkossa esiopetuspaikkaa tarkoitus tarjota ennakoiden Helsingin kaikilla varhaiskasvatusalueilla. Samalla tekniikalla voidaan jatkossa korvata mahdollisesti muitakin manuaalisesti tehtäviä hakuja kuten esimerkiksi koulupaikkahakuja.

​Uusi kokeiltava järjestely sujuvoittaa esiopetusikäisten lasten huoltajien lisäksi myös päiväkodinjohtajien työtä, sillä paperihakemusten käsittely jää pääosin pois. Automaatiosta huolimatta ennakoiva esiopetuspaikan tarjous ei kuitenkaan pakota huoltajaa vastaanottamaan tarjottua paikkaa. Jos tarjottua paikkaa ei haluta ottaa vastaan, voi huoltaja hylätä paluuviestillä paikkatarjouksen ja hakea toista paikkaa täyttämällä sähköinen hakulomake kaupungin asiointiportaalissa. Viralliset päätökset lähetetään sekä tarjouksen hyväksyneille että hakuun osallistuneille maaliskuussa.

Proaktiivisesti tarjottava esiopetuspaikka -projekti on Helsingin kaupungin digitalisaatio-ohjelman digitaalisten kaupunkilaispalveluiden kärkihanke. Digitalisaatio-ohjelman avulla kaupunki pyrkii kehittämään palveluja, jotka ennakoivat helsinkiläisten tarpeita ja vastaavat niihin entistä henkilökohtaisemmin. Hankkeen tekninen toteutus tehdään BookIT Finland Oy:n tekstiviestiratkaisuna. BookIT Finland Oy lähettää esiopetustarjoukset huoltajille tekstiviestisovelluksellaan 7.1.2020.

Havainnekuva asiakkaalle lähetettävästätekstiviestistä, jossa tarjotaan esiopetuspaikkaa lapselle.

Kuvat: Helsingin kaupunki

Ajankohtaista

Helsinki arvioi jälleen YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista

YK:n jäsenmaat sopivat vuonna 2015 kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmas...

Helsinki mukana isännöimässä maailman ensimmäistä pelimaailman huipputeknologiaa hyödyntävää virtuaalikonferenssia

Helsingin ja Tallinnan kaupungit isännöivät kolmatta World Summit on Digital Built Envi...

Ilmastokysymys voitetaan tai hävitään kaupungeissa – Helsinki etsi ja esitti ratkaisuja Ilmastokorkeakoulussa

Ilmaston tulevaisuus ratkaistaan kaupungeissa. Sanoma oli harvinaisen selvä kaupungin j...

Helsinki mukana valtion ja kaupunkien sopimuksessa työmaiden päästöjen vähentämiseksi

Ympäristöministeriö, Senaatti-kiinteistöt sekä Helsingin, Espoon, Turun ja Vantaan kaup...