Helsinki kutsuu kaupunkeja ja yhteistyökumppaneita systemaattiseen ja nopeaan toimintaan globaalien haasteiden ratkaisemiseksi. Yhteinen julkilausuma allekirjoitettiin 10.10.2019 Helsingissä järjestetyn Helsinki Impact Conferencen päätteeksi.

Kaksipäiväisen kutsuvieraskonferenssin aikana kaupunkien vaikuttajat, kaupunkisuunnittelijat ja tutkijat keskustelivat kaupunkien roolista tulevaisuudessa.

Konferenssin tuloksena Helsingin, Tukholman ja Tallinnan johto sekä eurooppalaiset kaupunki- ja metropolialuiden yhteistyöverkostot Eurocities ja Metrex allekirjoittivat julkilausuman, jolla he sitoutuivat edistämään yhteisten globaalien haasteiden ratkaisua.

”Kaupunkien välinen yhteistyö ja toisilta oppiminen on välttämätöntä, kun haluamme löytää ratkaisuja polttaviin kysymyksiin. Tahdin niin ilmastoteoissa kuin sosiaalisesti oikeudenmukaisten kaupunkien rakentamisessa täytyy olla kiihkeämpi, kuin mitä se on ollut tähän asti”, julkilausuman Helsingin osalta allekirjoittanut apulaispormestari Anni Sinnemäki painotti.

Julkilausumalla sitouduttiin edistämään:

  1. Ilmastonmuutoksen vastaista taistelua
  2. Ihmisläheisempää digitaalista muutosta ja teknologian eettistä käyttöä
  3. Urbaanin ympäristön kehittämistä kaupunki- ja aluesuunnittelun keinoin
  4. Sosiaalista tasa-arvoa ja avoimempia kaupunkeja sekä
  5. Kaupunkien roolia innovaatioalustoina.

Julkilausumassa peräänkuulutettiin myös entistä kunnianhimoisempaa Euroopan unionin kaupunkiagendaa (EU Urban Agenda).

”Hienoa, että kaupunkikumppanimme ovat yhdessä Helsingin kanssa viemässä viestiä myös eurooppalaisille areenoille siitä, että kaupunkipolitiikan merkityksen ja rahoituksen täytyy kasvaa Euroopan Unionin seuraavalla rahoituskaudella”, iloitsee Sinnemäki.

Julkilausuman allekirjoittivat Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki, Tallinnan apulaispormestari Andrei Novikov, Tukholman apulaispormestari Dennis Wedin sekä EUROCITIES-verkoston pääsihteeri Anna Lisa Boni ja Metrexin pääsihteeri Henk Bouwman.

Helsinki Impact Conferencen keskusteluihin ja tunnelmiin voi palata verkossa hel.fi/hic2019.
Sivuilla ovat molempien päivien videotallenteet.

Linkki julkilausumaan:
The future of Europe is made in cities – Helsinki Impact Declaration, Helsinki 10th October 2019

Kuvassa vasemmalta oikealle Dennis Wedin, Tukholma, Anna Lisa Boni, Eurocities, Andrei Novikov, Tallinna, Anni Sinnemäki, Helsinki, ja Henk Bouwman, Metrex. Kuva: Petri Anttila, Helsingin kaupunki