Jätkäsaaressa liikkumisen haasteita ratkotaan uusien teknologioiden ja palvelujen nopeilla kokeiluilla. Tänä syksynä Jätkäsaaressa kokeillaan älykästä suojatietä, fiksuja kimppakyytejä ja uudenlaisia kuormapyöräpalveluja.

 

 

Älysuojatien kokeiluissa testataan uutta teknologiaa hyödyntävää liikennemerkkiä Selkämerenkadulla. Älysuojatie muistuttaa tavallista liikennemerkkiä, mutta sisältää teknologiaa, joka tuottaa suunnittelun tueksi tietoa liikennemääristä, nopeuksista ja ilmanlaadusta sekä ympäristön olosuhteista.

Pallo-Pojat Juniorit ry:n kokeilussa kehitetään kimppakyytejä jalkapalloa harrastaville lapsille ja nuorille. Sen sijaan, että pelaajat kuljettaisiin yksityisautoilla peleihin ja treeneihin, kokeiluissa harrastuksiin pääsee yhteiskuljetuksella suoraan koululta. 

Colossus Finlandin kokeilussa kokeillaan yhteiskäyttöisiä kuormapyöriä, joiden avulla ostosten, tavaroiden ja lasten kuljettaminen onnistuu mutkattomasti ja ekologisesti. Pyöriä on sijoitettu eri puolille Jätkäsaarta, ja niiden lukitus ja käyttöönotto tapahtuu älypuhelimen sovelluksen avulla. Tavarapyörän jokaisen ajon ensimmäinen tunti on ilmainen. Kokeiluun osallistuminen vaatii rekisteröityminen.

Eezery Enterprisen kokeilussa pyritään vähentämään autoliikennettä Jätkäsaaressa ekologisen lähilogistiikan avulla. Kokeilussa pienpaketteja toimitetaan sähköavusteisella kuormapyörällä. Palvelu on sekä yritysten että yksityisasiakkaiden käytössä. Asukas voi esimerkiksi tilata edullisen kuljetuksen kirppariostokselle toiselle puolelle kaupunkia.

Jätkäsaaren kokeilut kuvataan jätkäkokeilee.fi -sivustolla, jossa myös kerrotaan miten kokeiluihin pääsee mukaan.

Käynnissä olevat kokeilut ovat Perille asti -hankkeen viimeiset Jätkäsaaressa. Älyliikenteen kokeiluille on kuitenkin luvassa jatkoa. Vasta käynnistynyt Jätkäsaari Mobility Lab toimii sateenvarjohankkeena Jätkäsaaren älyliikenteen kehittämiselle.

Lue lisää:

Forum Virium Helsinki