Metsäkato uhkaa Madagaskarilla ainutlaatuisten lajien monimuotoisuutta. Madagaskarilla on käynnistymässä metsiensuojeluhanke, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaaren eläintarha ovat mukana.


Metsäkato uhkaa Madagaskarilla ainutlaatuisten lajien monimuotoisuutta. Madagaskarilla on käynnistymässä metsiensuojeluhanke, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaaren eläintarha ovat mukana.

Vuosina 2021–2024 toteutettavassa hankkeessa suojellaan Madagaskarin itäisen ylänköalueen sademetsävyöhykkeellä sijaitsevan Torotorofotsyn suojelualueen jäljellä olevia metsiä. Suojelutoimet hillitsevät lisäksi ilmaston kuumenemista ja sen vaikutuksia, koska metsäalueet ja puusto muodostavat huomattavan hiilivaraston. Metsät tarjoavat turvaa yleistyviä sään ääri-ilmiöitä vastaan.

Korkeasaaren eläintarha tarjoaa osarahoituksen lisäksi hankkeelle eläinasiantuntemusta.

Haluamme tehdä entistä enemmän yhteistyötä uhanalaisten lajien suojelussa luonnossa. Pääsemme henkilökohtaisesti kartoittamaan makipopulaatioita Madagaskarilla ja voimme entistä paremmin kertoa eläintarhan oman makiparin luona, miten muut makilajit pärjäävät luonnossa, kertoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Korkeasaari ja Suomen luonnonsuojeluliitto tekevät yhteistyötä ehkäistäkseen lajien sukupuuttoa.

Uhanalaisten lajien suojelussa tärkeää on ihmisten ymmärryksen lisääminen käynnissä olevasta elinympäristöjen kadosta ja yksi lajien suojelun tapa onkin tarhaus ja erilaiset luontoonpalautushankkeet, Nina Trontti sanoo.

Hankkeen päärahoittaja on Suomen ulkoministeriö. Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt kosteikkoalueen suojelua vuodesta 2015 alkaen ja Korkeasaaren eläintarha on tukenut erittäin uhanalaisen kultamantella-sammakon suojelua usean vuoden ajan. Kosteikoilla elävän sammakon voit nähdä myös Korkeasaaressa.

Lisää aiheesta:
Korkeasaari

Korkeasaaren suojelutyöhankkeet
Kuva: Laura Blomberg / Suomen luonnonsuojeluliitto (2020)


Ajankohtaista

Helsinkiin liikkuvat monikieliset koronaneuvojat

Koronaneuvonta näkyy jatkossa entistä enemmän katukuvassa. Helsingissä aloittavat marra...

Kaupunkiuudistusalueille lähiöavustusta liikuntapalvelujen parantamiseen

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt Helsingille vuoden 2020 lähiöav...

Kansainvälisten osaajien houkuttelun kokonaisuus Helsinki Freedom käynnistyy

Helsinki Freedom eli kansainvälisten osaajien houkuttelun markkinoinnin kokonaisuus sta...

Mittava lisärahoitus lasten ja nuorten digimedian hankintaan yleisille kirjastoille

Koronaepidemian vuoksi laaditusta eduskunnan lisäbudjetista on lohkaistu 800 000 euron ...