Metsäkato uhkaa Madagaskarilla ainutlaatuisten lajien monimuotoisuutta. Madagaskarilla on käynnistymässä metsiensuojeluhanke, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaaren eläintarha ovat mukana.


Metsäkato uhkaa Madagaskarilla ainutlaatuisten lajien monimuotoisuutta. Madagaskarilla on käynnistymässä metsiensuojeluhanke, jossa Suomen luonnonsuojeluliitto ja Korkeasaaren eläintarha ovat mukana.

Vuosina 2021–2024 toteutettavassa hankkeessa suojellaan Madagaskarin itäisen ylänköalueen sademetsävyöhykkeellä sijaitsevan Torotorofotsyn suojelualueen jäljellä olevia metsiä. Suojelutoimet hillitsevät lisäksi ilmaston kuumenemista ja sen vaikutuksia, koska metsäalueet ja puusto muodostavat huomattavan hiilivaraston. Metsät tarjoavat turvaa yleistyviä sään ääri-ilmiöitä vastaan.

Korkeasaaren eläintarha tarjoaa osarahoituksen lisäksi hankkeelle eläinasiantuntemusta.

Haluamme tehdä entistä enemmän yhteistyötä uhanalaisten lajien suojelussa luonnossa. Pääsemme henkilökohtaisesti kartoittamaan makipopulaatioita Madagaskarilla ja voimme entistä paremmin kertoa eläintarhan oman makiparin luona, miten muut makilajit pärjäävät luonnossa, kertoo Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

Korkeasaari ja Suomen luonnonsuojeluliitto tekevät yhteistyötä ehkäistäkseen lajien sukupuuttoa.

Uhanalaisten lajien suojelussa tärkeää on ihmisten ymmärryksen lisääminen käynnissä olevasta elinympäristöjen kadosta ja yksi lajien suojelun tapa onkin tarhaus ja erilaiset luontoonpalautushankkeet, Nina Trontti sanoo.

Hankkeen päärahoittaja on Suomen ulkoministeriö. Suomen luonnonsuojeluliitto on tehnyt kosteikkoalueen suojelua vuodesta 2015 alkaen ja Korkeasaaren eläintarha on tukenut erittäin uhanalaisen kultamantella-sammakon suojelua usean vuoden ajan. Kosteikoilla elävän sammakon voit nähdä myös Korkeasaaressa.

Lisää aiheesta:
Korkeasaari

Korkeasaaren suojelutyöhankkeet
Kuva: Laura Blomberg / Suomen luonnonsuojeluliitto (2020)


Ajankohtaista

Nyt etsitään pyöräliikenteen talviagentteja

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä ja pä...

Sähköbussiliikenne kasvussa – latausverkostoa laajennetaan

Sähköbussien määrä kasvaa lähivuosina Helsingin seudulla nopeasti. Helsingin seudun lii...

Viisi uutta vähävaraisille tarkoitettujen maskien jakelupistettä avautumassa

Vähävaraisille kohdennettujen kasvomaskien jakelu jatkuu Helsingissä. Kankaisia maskeja...

Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on luonut töitä ja opiskeluedellytyksiä tuhansille nuorille - toimintamallit saavat jatkoa

Vuonna 2016 startannut Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on luonut neljän uuden toi...