Helsingissä joulukuussa 2018 aloitetun kaksikielisen lukulähettilästoiminnan avulla on koulutettu jo 167 vapaaehtoista lukulähettilästä, jotka käyvät lukemassa ääneen helsinkiläisissä palvelukeskuksissa.

Helsingin kaupunginkirjasto tukee lukulähettiläitä lukutehtävässä järjestämällä heille vertaistapaamisia kirjastoissa, jakamalla vinkkejä ääneen lukemiseen sopivista kirjoista ja välittämällä lukuinspiraatiota.

Kaupunginkirjasto myös yhdistää lukulähettiläät ja lukupaikat. Kirjasto etsi jokaisella lukulähettiläälle sopivan lukupaikan vapaaehtoisen omien toiveiden pohjalta. Uuden lukulähettilään tulee käydä vapaaehtoistyön peruskoulutus sekä osallistua ainakin yhteen kirjaston järjestämään lukulähettiläiden tapaamiseen. Pääosan vapaaehtoisista on kouluttanut SPR.

”Vapaaehtoisilta lukulähettiläiltä saatu palaute on ollut pääosin todella positiivista. Lukulähettilääksi lähtemiseen on motivoinut nimenomaan lukeminen ja vapaaehtoiset ovatkin tottuneita ja innokkaita lukijoita. Moni on kokenut ääneen lukemisen antoisaksi tavaksi tehdä vapaaehtoistyötä senioreiden parissa. Kuulijoista on tullut lukijoille ystäviä, joiden kanssa on lukemisen ohella juteltu, vaihdettu kuulumisia ja naurettu”, kertoo projektikoordinaattori Katja Jokiniemi.

Vapaaehtoisilta saatu positiivinen palaute ja kokemukset onnistuneista lukuhetkistä ovat motivoineet hankkeessa mukana olevaa Helsingin kaupunginkirjaston henkilöstöä. Hankkeen avulla on saatu tuotua paljon iloa kuulijoille ja hyviä kokemuksia myös vapaaehtoisille.

Lukulähettilääksi!-hankkeessa on mukana viisi Helsingissä toimivaa kirjastoa: Itäkeskuksen, Kallion, Kannelmäen, Malmin ja Töölön kirjastot. Hankkeessa ovat mukana myös SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiri, Helsingin Alzheimer-yhdistys sekä joukko palvelukeskuksia ja palvelutaloja ympäri Helsinkiä. Hanketta tukee Aluehallintovirasto.

Lue lisää:

Ryhdy lukulähettilääksi