Laurea-ammattikorkeakoulu järjestää keväällä avoimia työpajoja, joissa käsitellään muun muassa hävikkiä, energiatehokkuutta ja hiilijalanjälkeä. Työpajoihin voivat osallistua kaikki ravintolatoiminnanhiilijalanjäljestä kiinnostuneet: asiakkaat, ravintola-alan toimijat ja asiantuntijat.

Työpajat kokoavat yhteen ravintola- ja ruoka-alan edustajia, jotka pääsevät yhdessä kehittämään mittareita ja toimintamalleja sekä tuomaan esiin käytännön kokemuksiaan.

Laurea-ammattikorkeakoululla on kokemusta ruokapalvelujen vastuullisuuden kehittämisestä. Laurean Leppävaaran kampuksen opiskelija- ja henkilöstöravintola BarLaurea toimii hankkeen yhtenä kokeilualustana. Se on jo usean vuoden ajan kehittänyt vastuullisuutta, hävikin mittaamista ja vähentämistä. 

Työpajojen lisäksi teemaa edistetään digitaalisten palvelujen kokeiluilla, joihin yritykset voivat tarjota digitaalisia ratkaisujaan.

Avoimia mittareita hävikille

Suomalaiset syövät vuodessa kodin ulkopuolella yli 700 miljoonaa ruoka-annosta ja ravitsemisyrityksiä on Suomessa yli 10 000. Hävikin vähentäminen, ekologisuus ja hiilineutraalisuus kiinnostavat ravintola-alalla, mutta kaikille ravintola- ja ruokapalveluille yhteisiä ja avoimia mittareita ei vielä toistaiseksi ole.

Mission Zero Foodprint –hanke pyrkii kehittämään hiilineutraaliuteen tähtäävän toimintamallin lisäksi työkaluja erityisesti pienten ja keskisuurten ravintola- ja ruokapalveluyritysten tarpeisiin. Hankkeessa kutsutaan ravintola- ja ruokapalvelualan yrityksiä, kehittäjiä ja muita sidosryhmiä viemään ruoka-alaa kohti hiilineutraaliutta. 

Hanketta koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kumppaninaan hankkeen toinen toteuttaja Laurea-ammattikorkeakoulu. Lisäksi mukana on laaja verkosto yhteistyökumppaneita, kuten Kotipizza Group, Helsinki Marketing ja Smart & Clean -säätiö.

Mission Zero Foodprint kokoaa alan toimijoita ja vastuullisuus-, data- ja digitaalisten palveluiden asiantuntijoita kehittämään yhdessä toimintamallia sekä mittareita tukemaan hiilineutraaliutta, ja samalla kartoitetaan keinoja välittää mittaroitua dataa myös kuluttajille suunnattuihin palveluihin , kertoo hankkeen projektipäällikkö Kaisa Spilling Forum Virium Helsingistä.

Haku digitaalisia ratkaisuja tuottaville yrityksille

Huhti-toukokuussa järjestetään kokeiluhaku digitaalisia ratkaisuja tuottaville yrityksille. Työpajoissa syntyneiden konseptiaihioiden pohjalta haetaan digitaalisia ratkaisuja tukemaan ravintolatoimijoiden hiilineutraaliutta.

Mittaroitu data voisi auttaa myös kuluttajia tekemään vastuullisia valintoja samalla kun vahvistetaan ravintola-alan toimijoiden ympäristöystävällistä imagoa.

Mittaroitua dataa vastuullisten valintojen tueksi

Helsingin kaupunki tukee monin tavoin yrityksiä osallistumaan Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteisiin. Mission Zero Foodprint -hankkeessa tehdään yhteistyötä myös My Helsingin Valitse vastuullisemmin -palvelun kanssa, joka auttaa valitsemaan vastuullisempia palveluja, kuten ravintoloita, liikkeitä, käyntikohteita, tapahtumia ja majoitusvaihtoehtoja Helsingin tarjonnasta. Palvelun selkäranka on räätälöity kriteeristö, joka auttaa palveluntarjoajia kehittämään toimintaansa yhä vastuullisemmaksi.

Ruoan hiilijalanjäljen mittaaminen lisäisi niin ravintoloiden kuin asiakkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa valinnoillaan. Uudet työkalut tukisivat hyvin Valitse vastuullisemmin –kriteeristöä. Aitoa vaikutusta syntyy, kun tarpeeksi suuri ja moninainen joukko tulee omilla teoillaan mukaan, kertoo Laura Saksala Helsinki Marketingista.

Lisää aiheesta
Ohjelma ja ilmoittautuminen työpajoihin

Valitse vastuullisemmin -palvelu /MyHelsinki
Forum Viriumin uutinen

Kuva: Aleksi Poutanen